“Pico de gallo”. Μεξικάνικη και δροσιστική σαλάτα

0
38

Περιγραφή

Μια γρήγορη ματιά στην Wikipedia ή σε σχετικά sites θα μας μάθει ότι η “Pico de gallo” (ή “salsa fresca”) είναι μία παρασκευή, μία σαλάτα μεξικάνικη στην προέλευσή της, βασισμένη σε ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδια, καυτερές πιπεριές και κόλιανδρο, με την προσθήκη χυμού lime. Τίποτα το περίεργο θα μου πείτε. Αντικατέστησε τον κόλιανδρο με μαϊντανό και το lime με ελαιόλαδο και έχεις τη βάση μίας χωριάτικης σαλάτας.

Μία πιο εκτενής (και προσεκτική) αναζήτηση θα μας δείξει ότι όλη η ουσία της σαλάτας αυτής (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα είδος “σάλτσας” και να συνοδέψει πάρα πολλά πιάτα αλλά και σάντουιτς), είναι το μαρινάρισμα όλων των ψιλοκομμένων υλικών (γι’ αυτό και ψιλοκόβονται) σε μία μαρινάδα από το χυμό των limes, τα φύλλα του κόλιανδρου και τις καυτερές πιπεριές.

Οι Μεξικανοί τη λένε και “salsa picada” (“ψιλοκομμένη σάλτσα”) ή και “salsa bandera” (“σάλτσα- σημαία”, επειδή τα χρώματά της, το κόκκινο της ντομάτας, το λευκό του κρεμμυδιού και το πράσινο του κόλιανδρου και της καυτερής πιπεριάς, παραπέμπουν στα χρώματα της ισπανικής σημαίας).

Πώς το κάνουμε:

1) Όλη η συνταγή βασίζεται στον πλούτο των γεύσεων και στο σωστό μαρινάρισμα των λαχανικών και για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι ψιλοκομμένα.

Βήμα 2

2) Ψιλοκόβουμε λοιπόν τις ντομάτες μας. Θέλουμε να έχουν νόστιμη, γλυκιά, σάρκα, ευτυχώς υπάρχουν αυτήν την εποχή κάτι μικρούλια ντοματίνια όλο ζάχαρη και γλύκα. Μόνο που είναι τσιμπημένες στην τιμή… Ε, για μια φορά θα το αντιμετωπίσετε και αν σας αρέσει τόσο που να θέλετε να την ξαναφτιάχνετε, μπορείτε να βρείτε λύση και με άλλου είδους, μεγαλύτερες ντομάτες. Ιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει, δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε.

Βήμα 3

3) Ρίχνουμε τα κομμάτια τους σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω, όπου και θα συγκεντρώσουμε τα υγρά που θα αποβάλουν αλλά και τους σπόρους τους. Προς Θεού, δεν θα τα πετάξουμε, απλά δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας.

Βήμα 4

4) Ψιλοκόβουμε το λευκό κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε ένα σχετικά ευρύχωρο μπολ (όπου και θα συγκεντρωθούν όλα τα υλικά, για να μαριναρισθούν)

Βήμα 5

5) Σχίζουμε κατά μήκος την πράσινη καυτερή πιπεριά. Αφαιρούμε τους σπόρους από το εσωτερικό της, καθώς και τις λευκές ίνες οι οποίες τους συγκρατούν. Είναι τα πιο καυτερά σημεία της πιπεριάς. Την ψιλοκόβουμε και αυτήν σε μικρά κυβάκια. Προσθέτουμε και την πιπεριά στο σκεύος με τα υπόλοιπα λαχανικά. Εάν νομίζετε ότι τους αντέχετε, μπορείτε να κρατήσετε μερικές σπόρους στη σαλάτα. Θα δώσουν ένταση στη γεύση της και θα κάνουν ένα μεγαλύτερο κοντράστ με τη γλυκιά γεύση της ντομάτας και την ξινή των limes.

Βήμα 6

6) Ψιλοκόβουμε πολύ καλά τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε και αυτόν στο ίδιο σκεύος. Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί κόλιανδρο, επειδή όμως στα μέρη μας δεν είμαστε και πολύ εξοικειωμένοι με το άρωμά του, εδώ θα τον αντικαταστήσουμε με αρωματικό, φρέσκο μαϊντανό. Ασφαλώς και θα υπάρχει διαφορά στη γεύση, εάν σας αρέσει ο κόλιανδρος, προτιμήστε τον. Για τις υπόλοιπες, σας έχω μία …τρίπλα!.

Βήμα 7

7) Θα κάνουμε λοιπόν μία απόπειρα να πλησιάσουμε τα αρώματα της αυθεντικής συνταγής! Όσες θέλετε και με όση ένταση το θέλετε. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό: Μέσα στο σκεύος όπου συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και θα τα μαρινάρουμε στον χυμό των limes, θα βάλουμε και μερικά κλαδάκια φρέσκου κόλιανδρου, ολόκληρα, άκοπα δηλαδή. Από 1 μέχρι 4-5. Με τον τρόπο αυτό θα προσφέρουν το χαρακτηριστικό άρωμά τους, και θα μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε εύκολα στο τέλος, οπότε και δεν θα είναι έντονη η παρουσία τους στη σαλάτα.

Βήμα 8

8) Στύβουμε τα limes και χύνουμε το χυμό τους και αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 9

9) Είναι ώρα να ρίξουμε στο μπολ και τα κομμένα ντοματίνια (που θα έχουν βγάλει τα υγρά τους),

Βήμα 10

10) και να προσθέσουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο ημίχοντρο αλάτι. Είναι καλύτερο από το φίνο και πολύ λεπτό, γιατί γίνεται πιο καθαρά αντιληπτό στο στόμα.

Βήμα 11

11) Ανακατεύουμε πολύ καλά τα κομμένα λαχανικά μας, έτσι ώστε να περάσουν όλα από το χυμό του lime, να καταβρεχτούν καλά και να αρωματισθούν.

Βήμα 12

12) Αφήνουμε τη σαλάτα μας να μαριναρισθεί για τουλάχιστον 5-10 λεπτά, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα, να καταβρέχονται καλά όλα τα υλικά της. Εάν θέλετε και έχετε το χρόνο, μπορείτε να την αφήσετε και περισσότερη ώρα, το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι πιο αρωματικό.

Βήμα 13

13) Αφαιρούμε τα κλαδάκια του κόλιανδρου (έχουν επιτελέσει τη δουλειά τους, έχουν αρωματίσει τη μαρινάδα),

Βήμα 14

14) και σερβίρουμε σε ατομικές μερίδες, ισομοιράζοντας τα λαχανικά και περιχύνοντας με τον χυμό του lime από την σαλατιέρα. Εξαιρετική, δροσιστική, νόστιμη, “ζωντανή” σαν τα χρώματα που έχει, σαλάτα.

[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ