32 εμβληματικές εικόνες που σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε

0
283

Η φωτογραφία δεν είναι απλά μέρος της είδησης, είναι πολλές φορές είδηση από μόνη της. Και τώρα, στην κόψη, στην αλλαγή, στη μετάβαση από το 2016 στο 2017 σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να θυμηθούμε τις στιγμές εκείνες της χρονιάς που ολοκληρώνεται παρά από τις φωτογραφίες που τη σημάδεψαν.

Από εκείνες των μικρών παιδιών στη Συρία, φωτογραφίες που κατάφεραν να συμπυκνώσουν το δράμα του πολέμου σε μια εικόνα, συγκινώντας αλλά και προκαλώντας οργή, ή τις άλλες, των νεογνών με μικροκεφαλία που αποτύπωσαν τον τρόμο του ιού Ζίκα ως αυτές από το ντιμπέιτ Τραμπ-Χίλαρι ή και της οικογένειας του Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αποχώρησή της από το Νο 10 της Ντάουνινγ Στριτ, εικόνες δηλαδή που συμπύκνωσαν τις κορυφαίες πολιτικές αλλαγές και πολιτικές ανατροπές (ο Τραμπ Πρόεδρος, η Βρετανία εκτός ΕΕ αντίστοιχα), οι φωτογραφίες πρωταγωνίστησαν και φέτος στην ειδησεογραφία μεταφέροντας το μήνυμα και αποτυπώνοντας στη μνήμη μας τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.

Και φυσικά δεν ήταν μόνο αυτά. Το πραξικόπημα στην Τουρκία, με τις πρώτες στιγμές αγωνίας αλλά και τις αγριότητες που ακολούθησαν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν την υφήλιο και το τυφλό μίσος των τζιχαντιστών μέσα από τις εικόνες των  τραυματισμένων και «χαμένων» επιβατών του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ή του φορτηγού που δολοφόνησε 84 ανθρώπους στη Νίκαια της Γαλλίας που απολάμβαναν τα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον ουρανό λόγω της εθνικής επετείου, ως το βουβό θρήνο των χιλιάδων συγκεντρωμένων στη μνήμη των θυμάτων του Ορλάντο.

Ολα αυτά, όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016 αποτυπωμένα σε εικόνες. Από τους φωτογράφους του Associated Press που βρέθηκαν στα γεγονότα και τα κατέγραψαν.

5 Ιανουαρίου: Πριν ένα χρόνο περίπου ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσια ομιλία του δάκρυζε για την οπλοκατοχή και την αναγκαιότητα περιορισμού της. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία και έχοντας στο πλευρό του συγγενείς θυμάτων ένοπλων επιθέσεων, ο Ομπάμα, παρακάμπτοντας το κογκρέσο ανακοίνωνε μέτρα για την επιβολή ελέγχων στις πωλήσεις όπλων.

32 εμβληματικές εικόνες που σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε - Εικόνα111 Ιανουαρίου: Ο Ντέιβιντ Μπάουι, σε ηλικία 69 ετών φεύγει από τη ζωή.

32 εμβληματικές εικόνες που σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε - Εικόνα218 Ιανουαρίου: Πρόσφυγες διασχίζουν τη χιονισμένη ΠΓΔΜ. Με το όνειρο της Ευρώπης.

32 εμβληματικές εικόνες που σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε - Εικόνα320 Ιανουαρίου: Σύρια πρόσφυγας μαζί με τα παιδιά της βρίσκει καταφύγιο από τη σφοδρή καταιγίδα σε αυτή την παλιά, πεταμένη, ντουλάπα. Στο νησάκι Πασάς, κοντά στη Χίο. Η γυναίκα με την οικογένειά της μόλις έχουν περάσει με το γνωστό τρόπο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

32 εμβληματικές εικόνες που σημάδεψαν τον κόσμο τη χρονιά που πέρασε - Εικόνα430 Ιανουαρίου: Ο τρόμος του ιού Ζίκα. Μια μητέρα στη Βραζιλία κάνει μπάνιο το μωρό της. Γεννήθηκε με μικροκεφαλία που εικάζεται ότι προκλήθηκε μετά από μόλυνση της μητέρας από τον ιό Ζίκα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ