ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΠΕΚΤΣΙ

0
78

Η “Ελευθεροτυπία” χρηματοδότης του Ιδρύματος

 

Η Εργκένεκον είναι μια υπερ-εθνικιστική μυστική οργάνωση που δρα επί δεκαετίες στην Τουρκία. Η οργάνωση αυτή είναι μέρος του βαθέως κράτους της Τουρκίας και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Πολλά μέλη αυτής της οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή τους στην τρομοκρατία. Σε αυτήν την παρακρατική οργάνωση της Τουρκίας καταλογίζεται η σκηνοθετημένη προβοκάτσια (με την ανοχή της τουρκικής κυβερνήσεως) για τη ρήψη βόμβας στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που άναψε το φυτίλι του ανθελληνικού οργανωμένου πογκρόμ, με τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν για τον ελληνισμό της Κωνσταντινουπόλεως, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955.

Όταν ο καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος, μέσα σε εννέα (9) ώρες λεηλάτησε και πυρπόλησε χιλιάδες ελληνικές οικίες και επιχειρήσεις, τις πόρτες των οποίων είχαν φροντίσει να μαρκάρουν αρκετές ώρες πριν, για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Φαρμακεία, σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, ξενοδοχεία, κλινικές, εργοστάσια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, εγκαταστάσεις εφημερίδων, δέχθηκαν τον βανδαλισμό του βαθέως κράτους της Τουρκίας. Σύλησαν ακόμη και ελληνικούς τάφους στα νεκροταφεία. Βεβήλωσαν εκκλησιές. Βίασαν και κακοποίησαν δεκάδες γυναίκες και κορίτσια. Μέγα μίσος επιδείχθηκε εναντίον των ιερωμένων της Ορθοδοξίας, που γυμνώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, διαπομπεύθηκαν.

Ωστόσο, αυτό το μένος, αυτό το απύθμενο μίσος κατά του ελληνικού στοιχείου της Πόλεως, το πυροδότησαν οι τούρκικες εφημερίδες της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες χρησιμοποίησαν παραποιημένες φωτογραφίες από την σκηνοθετημένη έκρηξη της βόμβας στο τούρκικο προξενείο και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών που υποκίνησαν τα “Σεπτεμβριανά του 1955” στην Πόλη, ήταν και η εφημερίδα “Μιλιέτ”, της οποίας δημοσιογράφος και διευθυντής έκδοσης ήταν ο Αμπντί Ιπεκτσί.       

Πως γεννήθηκε το Ίδρυμα Αμπντί Ιπεκτσί.

Μετά τη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί το 1979 από δυο μέλη των “Γκρίζων Λύκων”, που προφανώς δεν είχαν καταλάβει ότι η ρητορεία του Τούρκου δημοσιογράφου περί της ελληνοτουρκικής φιλίας, ήταν ο φερετζές του σκοτεινού προσώπου του, ο Έλληνας πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Πολιτάκης πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε επιστολή στον τότε διευθυντή της αριστερής “Ελευθεροτυπίας” Σεραφείμ Φυντανίδη, ζητώντας του να αναλάβει την πρωτοβουλία για την σύσταση μιας ελληνοτουρκικής επιτροπής, η οποία μέσω ιδρύματος που θα λάμβανε το όνομα του Αμπντί Ιπεκτσί, θα προωθούσε προσεγγίσεις ελληνοτουρκικής φιλίας και θα βράβευε όσους συνέβαλλαν εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της σύσφιξης των καλών σχέσεων των δυο χωρών.

Αυτή η πρωτοβουλία του Σεραφείμ Φυντανίδη υποστηρίχθηκε δεόντως με διθυράμβους από την τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ”.

Άλλωστε, από ποια άλλη θα μπορούσε να υποστηριχθεί;

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ