Τι προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας – όλες οι αλλαγές

0
26


Σημαντικές αλλαγές έρχονται από την επόμενη εβδομάδα για τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εισάγονται προς ψήφιση στη…
Βουλή την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ σύνταξη χηρείας και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών ή η θανούσα είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Για τις συντάξεις χηρείας προβλέπονται τα εξής:

Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Ακόμη δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας μετά τις 13 Μαϊου του 2016, λαμβάνουν:

Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά.

Αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) συμπληρώνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67.
Αν στα 67 ο επιζών λαμβάνει και δική του σύνταξη, τότε του αναλογεί το 25% αντί του 50% της σύνταξης του θανόντος.

Εφόσον είναι άνω των 55 ετών λαμβάνει σύνταξη χηρείας για μια τριετία.

Αν μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, τότε η σύνταξη περιορίζεται στο 25%.
Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 50% αφού αφαιρεθεί όμως το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ γιατί ο νόμος αναφέρει ότι επί συρροής δύο συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μια.
Πηγή[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ