Στοιχεία που ίσως να μην γνωρίζετε για την Πάτρα!

0
22


Είτε ζείτε, είτε όχι στην Πάτρα, κάποια πράγματα πρέπει να τα γνωρίζετε. Όπως…

1. Η ονομασία της

Η πιο κοινή εξήγηση που δίδεται για το όνομα της πόλης βασίζεται στην μυθολογία και σύμφωνα με αυτή προέρχεται από τον Πατρέα, το μυθικό οικιστή της πόλης, έναν Αχαιό από τη Σπάρτη. Κατά τον μύθο, ο Πατρέας, αφού ήρθε επικεφαλής αποίκων στην περιοχή της Αρόης, έδιωξε τους Ίωνες κατοίκους της και μεγάλωσε την πόλη μέσω της συνένωσης των προϊστορικών οικισμών της Αρόης, της Άνθειας και της Μεσσάτιδος και έδωσε στο συνοικισμό το όνομα Πάτραι.

2. Η σεισμικότητα που παρουσιάζει

Γεωφυσικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η έντονη σεισμικότητα που παρουσιάζει, η οποία έχει καταγραφεί από τους ιστορικούς χρόνους και έχει προκαλέσει συχνές καταστροφές μέχρι πρόσφατα και ειδικότερα τον Ιούνιο του 2008 με σεισμό μεγέθους 6,5 (7,1 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ιταλίας) στην κλίμακα Ρίχτερ, το 1993 με ένα σεισμό μεγέθους 5,0 με επίκεντρο κοντά στην Πάτρα και τον σεισμό του Αιγίου του 1995. Έντονη σεισμικότητα επίσης παρουσιάζει το στενό Ρίου – Αντιρρίου, ενώ τα γειτονικά Ιόνια Νησιά έχουν χτυπηθεί συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας το πιο γνωστό παράδειγμα σεισμογενούς καταστροφής στην περιοχή ήταν η βύθιση της Αχαϊκής πόλης Ελίκη.

3. Το κλίμα της

Η περιοχή έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα με κρύους αλλά σχετικά ήπιους και υγρούς χειμώνες και θερμά ξηρά καλοκαίρια χωρίς να λείπουν και κάποιες βροχοπτώσεις (κυρίως τοπικές μπόρες). Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι 41,3 °C ενώ η χαμηλότερη −4,5 °C.

4. Αρχαιότητα

H αρχαία Πάτρα είχε ως πυρήνα την Αρόη. Ο Πατρεύς, Αχαιός από τη Σπάρτη, επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς, ήρθε επικεφαλής αποίκων (οικιστής) στην περιοχή της Αρόης και κατάφερε να διώξει τους Ίωνες κατοίκους. Μεγάλωσε και οχύρωσε την πόλη, κατάφερε ακόμη να κάνει την πολιτική συνένωση επτά Προϊστορικών αγροτικών συνοικισμών και της έδωσε το όνομά του. Χτισμένη σε στρατηγική θέση, παραθαλάσσια με καλυμμένα τα νώτα της από το Παναχαϊκό όρος και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, πολύ κοντά στα Ιόνια νησιά και στο δρόμο προς την Ιταλία, η Πάτρα ήταν προικισμένη με όλες τις προϋποθέσεις για να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

photo Colorful Balcony

5. Το νόμισμα της αρχαίας Πάτρας

Ένα αργυρό ημίδραχμο της εποχής του 2ου – 1ου αι. π.Χ. απεικονίζει την κεφαλή της Αφροδίτης σε δεξί προφίλ. Η πίσω όψη φέρει τα γράμματα ΔΑ MACIC που τα περιβάλλει ένα δάφνινο στεφάνι. Έχει διάμετρο 17 χιλ. και ζυγίζει 2,04 γραμμάρια.

6. Αξιοθέατα

Είναι πολλά περισσότερα, από αυτά που ξέρετε:

-Μυκηναϊκοί Τάφοι Βούντενης
– Βόρειο Νεκροταφείο Πάτρας
– Πηγή Δήμητρας
– Ρωμαϊκό Ωδείο
– Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Στάδιο)
– Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
– Ρωμαϊκό Νυμφαίο
– Το Κάστρο της Πάτρας
– Χαμάμ Πάτρας
– Θέατρο «Απόλλων»
– Aποθήκες «Μπάρρυ»
– Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο
– Δημοτικά Σφαγεία
– Αχάια Κλάους
– Το Σπίτι του Κωστή Παλαμά
– Δημοτική Βιβλιοθήκη
– Ο φάρος της Πάτρας

7. Πνευματική δραστηριότητα και προσωπικότητες

Ο Παλαμάς και οι σύγχρονοί του

Μεγάλη πνευματική δραστηριότητα παρουσίασε και μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες ανέδειξε η Πάτρα μετά την Επανάσταση. Ο Κωστής Παλαμάς ήταν Πατρινός, αν και αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Μεσολόγγι σε παιδική ηλικία λόγω του θανάτου των γονέων του. Ήδη από το 1850 λειτουργούν στην πόλη Γυμνάσια, ιδιωτικά Λύκεια και ιδρύεται επιβλητικό δημοτικό θέατρο που εντυπωσιάζει ακόμα. Εφημερίδες και περιοδικά, όπως το « Επί τα Πρόσσω», αναρχικών αποκλίσεων, ενισχύουν τον πνευματικό χαρακτήρα της Πάτρας. Κίνημα εργατικό, ριζοσπαστισμός, αναρχισμός και μεγαλοϊδεατισμός συνυπάρχουν.

Εμφανίζονται μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο εκπρόσωπος της παλαιάς Αθηναϊκής Σχολής ποιητής Σπυρίδων Βασιλειάδης, ο Ανδρέας Ρηγόπουλος, ο Παναγιώτης Συνοδινός, ο σατιρικός Ηλίας Συνοδινός, ο Νικόλαος Κονεμένος που ζει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και τυπώνει τα γλωσσικά του κηρύγματα. Ακολουθούν οι σοφοί αρχαιοελληνιστές Μιχ. Βαμβακερός (θείος του ποιητή Ιω. Γρυπάρη) και Μ. Μελισσηνός, και ο μεταφραστής της Παγκοσμίου Ιστορίας του Μύλλερ σοφός ιστορικός Ιωάννης Παπαλουκάς. Σύγχρονοί τους είναι ο Στέφ. Μυρτίλος, ο Δανιήλ Παναγιωτόπουλος, ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, ο Δ. Πανόπουλος, ο Γ. Τσαγκρής, ο Αλφρέδος Μόον. Ο ελληνοκεντρικός Περικλής Γιαννόπουλος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για την πατρινή διανόηση.

Μεταγενέστεροι διανοούμενοι

Πολιτικοί, όπως ο Λουκάς και ο Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Δημήτριος Μπουκαούρης και ιδίως ο Δημήτριος Γούναρης και ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, αποτελούν σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες, αν και δεν άφησαν συγγραφικό έργο. Η κυρίαρχη όμως πνευματική προσωπικότητα της Πάτρας των δύο τελευταίων αιώνων είναι ο σοφός πολιτικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με το τεράστιο συγγραφικό και διδακτικό του έργο. Το έργο του Κανελλόπουλου περιλαμβάνεται σε δεκάδες τόμους πολιτικής ιστορίας και ιστορίας του πνεύματος, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας, καθώς και έργο λογοτεχνικό.

Σύγχρονες προσωπικότητες

Ως προς τη σύγχρονη εποχή, μπορούν να αναφερθούν οι ιστορικοί της Πάτρας Κώστας Τριανταφύλλου και Χρήστος Μούλιας και οι φιλόλογοι – νεοελληνίστριες Μαρία Δημάκη και Βασιλική Λαμπροπούλου

8. Αδελφές πόλεις

Η Πάτρα είναι αδελφοποιημένη με τις πόλεις:

– Αλέξινατς, Σερβία
– Μπάνια Λούκα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
– Ανκόνα, Ιταλία
– Μπάρι, Ιταλία
– Βύβλος, Λίβανος
– Μπίντγκοστς, Πολωνία
– Καντέρμπερι, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία
– Κισινάου, Μολδαβία
– Κραϊόβα, Ρουμανία
– Ντέμπρετσεν, Ουγγαρία
– Αμμόχωστος, Κύπρος
– Φωξάνη, Ρουμανία
– Αργυρόκαστρο, Αλβανία
– Χάρκοβο, Ουκρανία
– Λεμεσός, Κύπρος
– Οχρίδα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
– Ρήγιο, Καλαβρία, Ιταλία
– Σαιντ-Ετιέν, Γαλλία
– Σαβάννα, Τζόρτζια, ΗΠΑ
– Σπλιτ, Κροατία
– Βίλνιους, Λιθουανία
– Γου Σι, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
– Καλίνινγκραντ, Ρωσία

Όλες οι πληροφορίες είναι από την wikipedia!

Δορυφορική φωτογραφία της Πάτρας από τη NASA[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ