Σάββας Καλεντερίδης: Τι σημαίνει η επίθεση στο Reina – Ποιος ευθύνεται και ποιος είναι ο στόχος;

0
323

 

Θλίψη και πόνος σημάδεψε την αλλαγή του χρόνου στην Τουρκία (φωτ.: EPA / Deniz Torpak)


Τα προηγούμενα χρόνια, το τέλος του έτους, σε μερικές πόλεις της Τουρκίας ομάδες παρακρατικών οργάνωναν διάφορα δρώμενα, με κεντρικό πρόσωπο τον Noel Baba (σ.σ. ταυτίζεται με τον Άγιο Βασίλη), τον οποίο μερικοί νέοι «πατριώτες» τον προπηλάκιζαν και τον συλλάμβαναν, θέλοντας να δείξουν ότι το έθιμο του Noel Baba και γενικά του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, είναι ξενόφερτο και ανεπιθύμητο στα εδάφη της Τουρκίας.

Μέχρι πέρυσι, οι ενέργειες αυτές δεν είχαν σαφή πολιτική υποστήριξη, παρότι είχαν την ανοχή του κράτους.

Παρουσιάζονταν ως περιθωριακές ενέργειες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, ειδικά φέτος το σκηνικό άλλαξε. Μεγάλη μερίδα θρησκευομένων δημοσιογράφων και ιμάμηδων που έχει παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, όλοι τους στρατευμένοι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και λάτρεις του Ερντογάν, συμμετείχαν σε οργανωμένη εκστρατεία, που διενεργήθηκε από τα φιλοερντογανικά ισλαμιστικά έντυπα, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικό τύπο, δαιμονοποιώντας τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις και στοχοποιώντας ανοιχτά όλους όσους συμμετέχουν σ’ αυτές.

Στιγμιότυπο από βίντεο όπου ένοπλος φαίνεται να μπαίνει στο κλαμπ Reina

(φωτ.: EPA / DHA via Depo Photos Turkey Out)

Ισλαμικές σέχτες, που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, τύπωσαν γιγαντοαφίσες που στοχοποιούσαν ανοιχτά τον Noel Baba, ενώ τα γνωστά δρώμενα συνεχίστηκαν από τις «Εστίες» των παρακρατικών ισλαμο-εθνικιστών του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), που εδώ και μερικούς μήνες έχει ταυτιστεί με το ΑΚΡ και τον Ερντογάν.

Οι προειδοποιήσεις του δημοκρατικού Τύπου
Για όλα αυτά δημοκράτες δημοσιογράφοι προειδοποίησαν την κυβέρνηση, τονίζοντας τους κινδύνους που περικλείουν και το επικίνδυνο σκηνικό που στήνεται στην Τουρκία, σε μια ευαίσθητη περίοδο.
Ένας από αυτούς μάλιστα, ο Αχμέτ Σίκ, βλέποντας όλες αυτές τις ενέργειες, έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν είναι μια κατάσταση που δικαιολογεί τον εφησυχασμό. Οι προειδοποιήσεις του Τσουμπελί Χότζα*, και οι συνεχείς (αρνητικές) αναφορές του στον Noel Baba, πρέπει να μας προβληματίσουν. Μάλιστα, καλό είναι να ληφθούν μέτρα».
Όμως αυτό που «είδε» ο δημοσιογράφος, όχι μόνο δεν το είδε η κυβέρνηση, αλλά όπως φάνηκε από την σύλληψή του, που έγινε αμέσως μετά τη συγκεκριμένη δημοσίευση, δεν ήθελε να το δει!

[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ