Παγίδες για απίστευτα εφευρετικούς φοροφυγάδες στήνει ο ελεγκτικός μηχανισμός

0
36


Νέα όπλα κατά της προκλητικής φοροδιαφυγής επιστρατεύει η ΑΑΔΕ…

Προκλητικές  υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν καθημερινά οι επιτόπιοι έλεγχοι αλλά και οι διασταυρώσεις που διενεργούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μόνο για 16  υποθέσεις που έλεγξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ΑΑΔΕ  μετά από πληροφορίες, διασταύρωση στοιχείων και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εντόπισε φοροδιαφυγή  άνω των 20 εκατ. ευρώ. Στο «χορό» των εκατομμυρίων της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί παίρνουν μέρος όλοι ή σχεδόν όλοι από γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, τυπογραφεία, εταιρείες διοργάνωσης γάμων, εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων, εμπορικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείας και ΕΠΕ.

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται και σε πολυτελή ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των ελεγκτών και συγκρίνουν τους τζίρους που δηλώνουν με τις κρατήσεις που γίνονται είτε μέσω διαδικτύου είτε τηλεφωνικά.

Σε πολλές υποθέσεις οι ελεγκτές δεν πιστεύουν στα μάτια τους με την εφευρετικότητα και τη φαντασία των επιτήδειων στο άθλημα της φοροδιαφυγής.

Πειραγμένα POS, αποδείξεις χωρίς ΑΦΜ ή αποδείξεις που κόβονται στο ΑΦΜ άλλης επιχείρησης, «μαϊμού» και αδήλωτες ταμειακές μηχανές, μη έκδοση αποδείξεων ή έκδοση αποδείξεων με μικρότερο ποσό από το ποσό της συναλλαγής. Την ίδια ώρα τα εικονικά τιμολόγια κάνουν θραύση στην αγορά ενώ το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αποκαλύπτει εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι και τα «λουκέτα»  που μπαίνουν το ένα μετά το άλλο κυρίως στα νησιά φέρνουν αποτέλεσμα, υποστηρίζουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, καθώς η καθημερινή παρουσία των ελεγκτών έχει ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση των επιτηδευματιών αλλά και τα έσοδα που δηλώνουν ενώ όπως εκτιμούν σύντομα αναμένεται να αποτυπωθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι  έλεγχοι που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους αξιοποιώντας πληροφορίες, διασταυρώνοντας τα στοιχεία και προχωρώντας σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αποκάλυψαν υποθέσεις που άφησαν με το στόμα ανοιχτό τους ελεγκτές.

Νέες «παγίδες» κατά της φοροδιαφυγής

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου εντατικοποίησης των ελέγχων, εξοπλίζεται με νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, διασταυρώσεις όλων των τραπεζικών συναλλαγών σε ελληνικές και ξένες τράπεζες των υπόπτων για φοροδιαφυγή, ειδικό λογισμικό για την αυτοματοποίηση συλλογής φόρων αλλά και κατασχέσεων, καθώς και συλλογή στοιχείων από «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ προωθεί:

–        Ειδικούς ελέγχους, με στόχο τον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος, που βρίσκεται κατατεθειμένο στις τράπεζες, μέσω διασταυρώσεων όλων των τραπεζικών συναλλαγών των υπόπτων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.

–        Ανάπτυξη νέων διαδικασιών αξιολόγησης των περιπτώσεων υψηλού κινδύνου, μέσω συγκεκριμένου συστήματος, που θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τις πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις, όπως και από εξωτερικές πηγές.

–        Συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες και δεδομένα γύρω από περιουσιακά στοιχεία που ήδη έχουν ή αποκτούν Έλληνες πολίτες, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ