Νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων:«Καμία αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων»

0
196

 

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων:«Καμία αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων»


Νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων:«Καμία αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων»

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ – Ο ΚΕΝΑΝ Εβρέν με τον νεοσουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είχε προειδοποιήσει από το 1988 ο Τούρκος Στρατηγός Εβρέν επισκεπτόμενος τη Βρετανία
Σύμφωνα με νέα έγγραφα του Βρετανικού Κρατικού Αρχείου, οι βρετανικές υπηρεσίες γνώριζαν για τη ναζιστική δράση του Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά τις δύο εισβολές της Τουρκίας στην Κύπρο…

Μέρος Α’

Αποδεσμεύθηκαν σήμερα, 30 Δεκεμβρίου 2016, από το Βρετανικό Κρατικό Αρχείο, πρωθυπουργικοί και υπουργικοί φάκελοι για τα έτη 1988-90. Δύο από αυτούς αναφέρονται περιστασιακά και στο Κυπριακό, καθώς δεν είναι φάκελοι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας καθαυτό για το Κυπριακό. Οι αναφορές βρίσκονται σε δύο πρωθυπουργικούς φακέλους που καλύπτουν την επίσκεψη τής τότε Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ στην Τουρκία, που έγινε στις 6-8 Απριλίου 1988, την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Τουρκίας Στρατηγού Κενάν Εβρέν στο Λονδίνο στις 12 Ιουλίου 1988 και την εκ νέου επίσκεψη Μάργκαρετ Θάτσερ στην Τουρκία το 1990, κατά τις οποίες συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό.

Άλλοι φάκελοι
Δύο άλλοι φάκελοι αναφέρονται στις κατηγορίες εναντίον του Αυστριακού Κουρτ Βάλντχαϊμ και τον ρόλο του στην υπηρεσία της Βέρμαχτ και επιβεβαιώνουν τον ρόλο του ως αξιωματούχου ανακριτή στη Θεσσαλονίκη. (Σημειώνεται ο Βάλντχαϊμ διετέλεσε Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά τις δύο τουρκικές εισβολές και προήδρευσε της συνάντησης στη Λευκωσία μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχ. Μακαρίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 12 Φεβρουαρίου 1977, όταν κατεγράφησαν οι περιβόητες 4 κατευθυντήριες γραμμές ως οδηγίες προς τους διαπραγματευτές για επανέναρξη του δι-κοινοτικού διαλόγου. Οι οποίες παραπλανητικά και ψευδώς αναβαθμίστηκαν σκόπιμα σε «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» τόσο με την ένοχη ανοχή του ΟΗΕ όσο και δικών μας υποστηρικτών της Διζωνικής).

Η Θάτσερ στην Τουρκία
Σύμφωνα με τα έγγραφα, στις 30 Μαρτίου 1988 το Φόρεϊν Όφις έστειλε στην Πρωθυπουργό Θάτσερ σημειώσεις ως προς το τι μπορούσε να αναφέρει στους Τούρκους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία 6-8 Απριλίου 1988. Σχετικά με το Κυπριακό έγραφε: Να δώσει στους Τούρκους μια εκτίμηση για τον Γιώργο Βασιλείου (νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) και τι συζήτησε μαζί του και ειδικά να μεταφέρει στους Τούρκους τα σημεία που της είχε ζητήσει ο Γ. Βασιλείου.

Πρώτη προτεραιότητα να συναντηθεί ο Βασιλείου με τον Ρ. Ντενκτάς, και οι δύο κοινότητες να προχωρήσουν σε λύση. Ότι η Πρωθυπουργός ευελπιστούσε, η Άγκυρα να ενθαρρύνει τον Ντενκτάς να είναι εποικοδομητικός και να μην επιμένει να τον αναγνωρίζουν ως ηγέτη κράτους. Ίσως μετά τη συνάντηση Βασιλείου/Ντενκτάς ο Πρωθυπουργός Τ. Οζάλ να σκεφτόταν και μια συνάντηση με τον Γ. Βασιλείου. Κάποια μείωση τουρκικών στρατευμάτων και περιορισμός του εποικισμού π.χ. θα εθεωρείτο ως σημαντική απόφαση τουρκικής καλής θέλησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ