Κοτόπουλο carry σε σάλτσα καραμελωμένων κρεμμυδιών

0
52

Πώς το κάνουμε:

1) Σε ένα ευρύχωρο σκεύος (που να τα χωράει, όχι στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, αλλά απλωμένα), απλώνουμε δίπλα-δίπλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Η βασική συνταγή την θέλει να γίνεται με στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Πιστεύω όμως ότι το μπούτι δίνει κρέας ασυγκρίτως πιο ζουμερό και νόστιμο, απλά θέλει λίγο περισσότερη δουλειά για να το χωρίσεις από το κόκκαλό του και να το κόψεις σε ανάλογα, λεπτά κομμάτια. Σιγά τη δουλειά, θα μου πείτε, συμφωνώ και προχωρούμε με κομμάτια ψαχνό από το μπούτι.

Βήμα 2

2) Πασπαλίζουμε από πάνω με μία (γερή) κουταλιά σκόνη carry, να απλωθεί και να πάει παντού στο κρέας.

Βήμα 3

3) Στύβουμε ένα λεμόνι και μαζεύουμε το χυμό του. Εάν δεν έχετε ζουμερά λεμόνια, θα χρειασθεί να στύψετε δύο, ίσως και τρία (μισό ποτηράκι του κρασιού ή και λίγο παραπάνω πρέπει να το μαζέψετε οπωσδήποτε…)

Βήμα 4

4) Πιάνοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου με τα χέρια μας, τα γυρίζουμε να πάει το carry παντού και να τα καλύψει από όλες τις πλευρές. Η υγρασία του κρέατος θα βοηθήσει το carry να κολλήσει πάνω του.

Βήμα 5

5) Αδειάζουμε πάνω στο κρέας και το χυμό του λεμονιού και, πάντα ανακατεύοντας και μαλάσσοντας ταυτόχρονα τα κομμάτια με τα χέρια, καταβρέχουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος με αυτό το μείγμα λεμόνι-curry που έχει δημιουργηθεί, θέλουμε να τα καλύψει εντελώς.

Βήμα 6

6) Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας (όπως κάθε φορά που πιάνουμε κοτόπουλο) και καλύπτουμε το σκεύος μας με μεμβράνη.

Βήμα 7

7) Αφήνουμε το κρέας να μαριναρισθεί έτσι σκεπασμένο, για 25 με 30 λεπτά. Ακόμη καλύτερα για το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν να τα αφήσουμε περισσότερο χρόνο, ακόμη και μερικές ώρες. Κατά διαστήματα μόνο να θυμάστε να ανακινείτε το σκεπασμένο μπολ, ώστε να αλλάζουν θέση τα κομμάτια του κρέατος και να μαριναρισθούν όσο γίνεται πιο καλά, από όλες τις πλευρές τους.

Βήμα 8

8) Εν τω μεταξύ, θα ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στη μέση και κατόπιν σε πολύ-πολύ λεπτές φέτες.

Βήμα 9

9) Ανεβάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και, αφού το ζεστάνουμε καλά, προσθέτουμε 2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο.

Βήμα 10

10) Στρώνουμε αρχικά μία στρώση κρεμμύδια (περίπου τη μισή ποσότητα, ίσα να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού) και αλατίζουμε ελαφρά.

Βήμα 11

11) Από πάνω στρώνουμε τα κομματάκια του μαριναρισμένου κοτόπουλου και τα αλατίζουμε και αυτά ελαφρά (ανάλογα με τα γούστα),

Βήμα 12

12) Τα καλύπτουμε μία μία ακόμη στρώση από τα υπόλοιπα κρεμμύδια

Βήμα 13

13) και περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει μείνει στο σκεύος.

Βήμα 14

14) Λίγο λαδάκι από πάνω, σε πολύ λεπτή ροή,

Βήμα 15

15) σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι,

Βήμα 16

16) μειώνουμε την ένταση στο μέτριο προς χαμηλό

Βήμα 17

17) και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευθεί για ένα 10λεπτο αρχικά.

Βήμα 18

18) Μετά από τα 10 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε το φαγητό. Τα κρεμμύδια κάτω από το κοτόπουλο πρέπει να έχουν καραμελώσει,

Βήμα 19

19) κρατούμε λοιπόν τη φωτιά στην ίδια ένταση, μετρια-προς-χαμηλή, δίνουμε ένα ανακάτεμα να κατεβούν και τα κρεμμύδια της επικάλυψης ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος,

Βήμα 20

20) και μαγειρεύουμε το φαγητό, και πάλι σκεπασμένο, για άλλα 10 λεπτά. Πρέπει να είναι αρκετά (ιδιαίτερα εάν έχουμε χρησιμοποιήσει φιλέτα από μπουτάκια), σε κάθε περίπτωση όμως θα ελέγξουμε την κατάσταση στο τέλος αυτού του χρόνου.

Βήμα 21

21) Ενδιάμεσα, επίσης ελέγχουμε το φαγητό, διότι τα κρεμμύδια θα έχουν κατεβάσει αρκετό υγρά. Εάν έχει συμβεί αυτό και δεν έχουν εξατμισθεί, ένα μέρος της δεύτερης αυτής 10λεπτης φάσης μαγειρέματος θα το κάνουμε χωρίς καπάκι, για να εξατμισθούν τα παραπανίσια υγρά.

Βήμα 22

22) Στο τέλος λοιπόν το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο και τα κρεμμύδια εντελώς καραμελωμένα, όλα πια.

Βήμα 23

23) Είναι η ώρα για το …μαγικό άγγιγμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι γύρω στα 200 ml γάλα καρύδας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό γάλα ή και κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Με το γάλα καρύδας όμως να κάνει τη διαφορά, είναι πραγματικά το κάτι άλλο!!!).

Βήμα 24

24) Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ανταλλάξουν τα υλικά γεύσεις και αρώματα.

Βήμα 25

25) Δεν πρέπει να μαγειρευθεί, ίσα-ίσα να αλλάξει το χρώμα του από λευκό σε κίτρινο του curry.

Βήμα 26

26) Σερβίρουμε, με μπόλικη από αυτήν την υπέροχη σαλτσούλα καραμελωμένων κρεμμυδιών και γάλακτος, παρέα με κάποιο ρυζάκι, τι λέτε; Ένα basmati ή ένα thai, για παράδειγμα…

[ΠΗΓΗ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ